pic

Måske har du det ligesom jeg. Jeg drømmer om at min have bliver et sted, hvor mine børn elsker at være. Et sted der sætter gang i deres fantasi og indbyder til leg i timevis. Hvor de helt automatisk får brugt krop og sanser, og hvor deres hjerner kan få fred til at udvikle sig på stenalder-manér. Og hvor de fornemmer hvad det vil sige at være en del af naturen og dens kredsløb.

Der er mange muligheder for at indrette en have, der er skøn for børn at vokse op i. I den børnevenlige have kan der være legeredskaber som gynger og trampolin, der kan være lækre frugter og bær at spise, der kan være vilde dyr og insekter, som børnene kan iagttage, og kæledyr som høns eller kaniner, og der kan være badebassin, huler og sandkasser og alt muligt andet.

I denne artikel har jeg samlet en række idéer til indretning af haver for børn. Jeg har lagt vægt på indretningsidéer, hvor du kan ”slå flere fluer med et smæk”. Ud over at være gode for børnene, giver de ekstra bonus for klimaet, biodiversiteten eller kræver et lavt ressourceforbrug. Du kan plukke de idéer på listen, som passer til jer. Det er en god idé at tage udgangspunkt i det, der allerede er i haven og hvad I som forældre interesserer jer for.

Baghavejungle i børnehøjde

Tænk at være barn i en have, hvor man kan løbe lige ud og blive væk i et jungleagtigt krat. Et sted, hvor man kan skabe sin egen verden og være i fred for voksne. Hvor træer og buske har fået lov til at vokse frit, og hvor ukrudtet står højt. Jeg tror at sådan en baghavejungle er et hit hos alle børn.

Hvis I har pladsen til det og kan leve med lidt vildskab, kan I lade et hjørne udvikle sig til krat på børnenes præmisser. Det er især smart, hvis der allerede et nogle træer og buske til at give fylde. Ellers kan I lade naturen indvandre af sig selv eller I kan vælge at plante noget, for eksempel frugt og bær som æble, mirabelle, hassel, hyld og solbær eller almindelige læhegnsplanter som syren, bærmispel, røn, surbær, sargentæble og kvalkved.

I kan gøre krattet ekstra indbydende ved at slå nogle stier igennem, bygge en indgangsportal eller indrette et ”lejrområde” i en lysning i midten.

Bonus: Børnenes krat et værdifuldt naturtiltag, der gavner biodiversitet og klima.

En mere klassisk måde at gøre haven indbydende for børn, er ved at skabe flere rum og lave forskellige stier rundt i haven. I sådan en have kan børn gå lidt på opdagelse og finde gemmesteder. Rum kan afgrænses af hække og hegn, men de kan også have mere diffuse grænser af buske, blomsterbede, højbede eller brændestabler. Der skal meget lidt til at give fornemmelsen af at være i et afgrænset haverum, og rum gør haven mere spændende og behagelig at være i.

Legeredskaber

Legeredskaber er den direkte vej til at skabe gode muligheder for leg i haven. Der er mange forskellige legeredskaber på markedet, og der er noget for en hver pengepung og ambitionsniveau. Men der er også en række legeredskaber, der kan laves af naturmaterialer. Det er en naturvenlig og billig måde at indrette haven til leg. Og så er det relativt nemme projekter, hvor børnene kan være med i byggeprocessen.

Legeredskaber af naturmaterialer:

  • Sandkasse eller sandbunke afgrænset af træstammer, brædder eller træstubbe
  • Bålsted afgrænset af kampesten eller genbrugssten og omgivet af træbænke eller stubbe til at sidde på
  • Pilehytte eller hule lavet af grene
  • Motorikbane af sten, træstammer og stubbe
  • Gynger ophængt i træer eller reb til at svinge sig i
  • Imellem to træer kan der ophænges en hængekøje eller udspændes en balanceline
  • Bakker eller volde lavet af overskydende jord

Bonus: Når børnene er blevet større, kan stammer, stubbe og grene placeres et sted i haven, hvor de kan få lov at formulde i fred og ro. Dødt ved er guld i haven, for det er afgørende for biodiversiteten og samtidig en mangelvare i dansk natur. Og så hjælper du klimaet ved at lagre CO2.

Planter til sanserne

I en god have for børn må der gerne være masser at smage på og dufte til hele sommeren. Favoritter blandt spiselige planter til børnenes have er lækre frugter, bær og grønsager, der kan spises direkte fra haven. Der findes mange gode frugttræer til haven. For eksempel er søde blommer og kirsebær et hit. Frugttræer kræver lidt tålmodighed, for der går nogle år før de bærer frugt af betydning. Bærbuske giver hurtigt frugt, og nogle rigtigt gode bærbuske til børn er amerikansk blåbær og hindbær. Efterårshindbær giver frugt over en lang periode, og de er fri for orm. Jordbær er et hit. Både de almindelige og de små skovjordbær, du kan bruge som bunddække under bærbuske eller andre steder i haven. I køkkenhaven er børn især glade for ærter. Små gulerødder direkte fra haven er også lækkert. Også blandt vilde danske arter er der lækre frugter, som mirabelle, krægeblomme, brombær, solbær og hassel.    

I køkkenhaven eller i højbede kan børnene være med til at så grønsager og sommerblomster og lægge kartofler. Det er måske den bedste måde at give børnene forståelse for, hvordan planter gror, og vise dem, hvor maden kommer fra.

Det er også sjovt at dyrke mere sjældne spiselige planter, der giver nye smagsoplevelser. Det er nemt at dyrke nigellafrø fra sommerblomsten jomfru i det grønne, og blomsterne er ovenikøbet meget smukke. Frøene har en karakteristisk smag og bruges blandt andet på naanbrød. Der er også flere gode skærmplanter, der giver krydrede frø. Ægte anis kan dyrkes som sommerblomst. Frøene giver smag til Kongen af Danmark bolsjer. Kommenfrø kan du også selv dyrke. Planten er toårig, og bærer derfor først frø andet år. Dild er en klassisk krydderurt, der er nem at dyrke, og hvor både blade og frø er spiselige. Det samme gælder for bronzefennikel, der er en smuk flerårig skærmplante. En ekstra gevinst er, at alle skærmplanter tiltrækker store mængder svirrefluer og andre bestøvende insekter.

Duftplanter er også vigtige i en have. Mon ikke de fleste kan genkalde sig dufte fra barndommens haver. Gode duftplanter er lavendel, timian, citronmelisse, kaprifolie, roser, hyld, kejserbusk, tomatplanter, liljer, pinseliljer og liljekonvaller. Husk at lære dine børn, at planter kan være meget giftige, og de kun må smage på de spiselige planter. Liljekonval er dødeligt giftig, men det er nok de færreste børn der bliver fristet af grønne blade. Kaprifolie har giftige røde bær, der nærmest ligner ribs, så der gælder det om at være opmærksom. Hyldebær kan indeholde blåsyre i rå tilstand, så de skal koges inden de spises.

Leg med vand

Vand er altid et hit. Og det er lige fra vandkander, vandpistoler og mudderkager, over vandbalje, havevander, fuglebad og badebassin til vandløb, regnvandsbed og havedam. Så der er mange muligheder for at sætte gang i leg med vand. Især på en varm sommerdag, hvor alle trænger til nedkøling.

Jeg drømmer selv om at lave en naturinspireret havedam, når børnene er blevet 3-4 år og har lært at have respekt for vand. Dammen skal være et mekka for insekter, dyr og fugle, så jeg og børnene kan nærstudere guldsmede, vandkalve og frøer. Det er et ambitiøst projekt, og det er ikke sikkert, at jeg nogensinde får det gjort. I første omgang har vi lavet en minidam i en nedgravet murerbalje.

En anden idé kunne være at lave et sumpområde eller regnvandsbed til overskydende vand efter kraftige regnskyl. Måske er det et område i haven, der ofte bliver oversvømmet. Eller måske er det muligt at lede vand fra nedløbsrør over i et lavt område af haven. Ved at grave området yderligere ud og plante egnede sumpplanter, kan du skabe et spændende vådområde til gavn for naturen som samtidig skåner kloaksystem og husets fundament for noget af den overskydende vand. Det sumpede område vil helt sikkert også virke tillokkende på børn. Hvis du lægger trædesten eller laver en træbro igennem området, kan børnene nemt komme tæt på.
Hvis du ønsker mere inspiration til indretning af en have for børn, kan jeg anbefale Bolius’ tema om leg i haven.