pic

I haven er det nemt at gøre noget godt for klimaet. Der skal ikke meget til, før man kan føle sig klimavenlig. Og det kan være en rigtig rar følelse, når det er svært at være klimavenlig i så mange andre sammenhænge i hverdagen.

Her på siden får du et overblik over klimatiltag i haven. Der er nogle meget lavt hængende ”klima-frugter”, der er oplagte at starte med. Om de enkelte tiltag føles svære eller nemme, afhænger meget af dig og din have. Nogle af tingene gør du sikkert allerede uden at tænke over det.

pic
Et kirsebærtræ opsamler CO2 og bidrager i haven med en behagelig, flimrende skygge. En bænk af genbrugstræ er en anden måde at oplagre kulstof i haven.

Haven som kulstoflager

Planter er CO2-støvsugere, og ved at plante træer og buske kan du gøre en stor forskel for klimaet. Du kan gøre haven til et kulstoflager ved at have mange træer og buske og beholde visne blade, grene og døde stammer i haven. Og det batter noget! På den her måde kan du virkelig gøre en klimaforskel med din have.

Plant træer og buske

Jeg tror på at vi alle kommer til at plante flere træer i vores haver i fremtiden. Både for at opsamle CO2 fra atmosfæren, men også for at beskytte os selv mod klimaforandringer. Træer giver skygge og kølighed under hedebølger, og de opsamler store mængder vand i regnfulde perioder. Her i Norden skal vores haver selvfølgelig først og fremmest være solrige, men i dele af haven kan træerne få plads og bruges til at skabe smukke og behagelige miljøer.

Er du i tvivl om, hvordan du kan indpasse flere træer og buske i din have? Her er nogle idéer: Du kan plante træer og buske i kanten af haven. Det er også med til at give læ. I bunden af haven kan du plante en frugtlund eller en lund af mindre træer. Ved terrassen kan et træ fungere som en levende parasol. I forhaven er det oplagt at plante et udvalg af smukke buske og mindre træer, så der er noget at se på hele året. Du kan også gå all in og omlægge en del af haven til skovhave.

Husk at vælge træer, der passer i størrelsen. I de fleste haver er det passende med mindre træer, der bliver 4-6 meter høje. Alternativt skal du være forberedt på at fælde træerne, når de bliver for store. Unge træer kan fældes med en håndsav, men danske skovtræer bliver hurtigt så store, at der skal professionel hjælp til at fælde dem.

Behold haveaffaldet – kør ikke noget væk

Der er ikke nogen grund til at køre ”haveaffald” væk fra haven. Hvis visne blade, græsafklip, grene og andre planterester efterlades i haven, vil de langsomt blive omsat og optaget i jorden af orme, biller og en lang række andre jordboende organismer. På den måde bliver jordens indhold af kulstof øget over tid. For eksempel er der ikke nogen grund til at fjerne græsafklip fra plænen eller et tyndt lag visne blade. Det forsvinder helt af sig selv.

I haven kan du vælge at styre processen lidt, så det hele ikke overgår til ”naturligt rod”.

 • Grene kan lægges i en bunke et sted i haven. Grenbunker er levested for mange insekter, pindsvin og gærdesmutter. Store mængder grene kan bruges til et kvashegn. Efterhånden som de nederste grene formulder, kan du lægge nye grene på toppen.
 • Tykke grene og stammer kan udnyttes til kantafgrænsninger, brændevægge, huler, bænke, hegnsstolper og portaler, eller de kan blot efterlades et sted i haven.
 • Visne blade, stængler, ukrudt og andre planterester kan enten komposteres og efterfølgende bruges som jordforbedring, eller du kan efterlade haveaffaldet i en bunke et diskret sted i haven. Planteresterne omsættes efterhånden, og ukrudtsbunken er levested for en mængde insekter, tudser og måske en snog.
 • Visne blade, staudetoppe, græsafklip og hækafklip kan bruges som jorddække i bede eller under buske. Det gavner jorden, holder på fugten, giver næring til planterne og hæmmer fremspiring af ukrudt.
 • Grønt affald fra køkkenet kan komposteres i en kompostbeholder og efterfølgende bruges som jordforbedring i haven.

Der er altså mange muligheder for at genanvende ”haveaffaldet” i haven, og du kan blive selvforsynende med kompost til jordforbedring, materiale til jorddækning og naturlige byggematerialer.

pic
Et kvashegn kan indeholde store mængder grene.

Sådan kan du begrænse ressourceforbruget

Der er mange muligheder for at reducere ressourceforbruget i haven. Det handler både om at købe mindre nyt til haven, at genbruge mere og at købe klogt ind. Det sværeste er næsten at ændre vaner og begynde at tænke anderledes. Hvis man tænker lidt kreativt, kan man komme rigtig langt efter de forhåndenværende søms princip.

Jeg er glad for dette havecitat:

”Hvis du ikke har, hvad du skal bruge, så brug hvad du har”

Det er godt at huske på, hvis man gerne vil forbruge mindre eller spare penge. For eksempel har jeg drømt om bionedbrydelig ukrudtsdug og barkflis til at dække jorden med rundt om mine nyplantede træer og buske. I stedet har jeg brugt aviser og pap og dækket med græsafklip og blade. Og jeg har begrænset indkøb af planter til min nye have, og i stedet fundet selvsåede planter og formeret planter selv.  

Ressourceforbruget i haven kan begrænses på forskellig vis:

 • Begræns indkøb af nye materialer, og gå efter lokale og naturlige materialer
 • Køb brugt og genbrug materialer, fx belægningssten, krukker og havemøbler
 • Begræns indkøb af jord, og køb så vidt muligt jord uden spagnum
 • Anvend kun gødning, når det er nødvendigt, og vælg gerne organiske gødninger
 • Begræns brug af motordrevne maskiner
 • Plant overvejende nøjsomme planter, fx vilde og lokale arter, der trives uden ekstra vand og gødning
 • Begræns brug af etårige sommerblomster i potter. Brug i stedet stauder og prydgræsser i krukker
 • Hæng en tørresnor op og brug tørretumbleren lidt mindre

Brug mindre vand i haven

Det kræver energi at pumpe vand op af jorden, og grundvand er ikke en ubegrænset ressource. Derfor er det væsentligt at spare lidt på vandværksvandet. Du kan tænke over kun at vande, når det er nødvendigt. Du kan vande effektivt ved at vande få gange, men med en tilstrækkelig stor mængde, så jorden bliver vandet ordentligt op. Du kan vælge planter, der kan trives i haven uden vand. Du kan opsamle regnvand og bruge det til havevanding. Du kan også begrænse brug af krukker og højbede, der kræver meget vanding.

pic
Et nyanlagt bed i min have på en meget tør skråning. Jeg har sørget for at plante tørketolerante planter, der kan klare sig uden vanding. De store træer bagved sørger for at vi kan finde skygge på varme dage.

 

Lokale fødevarer fra haven

Sidste punkt på vejen mod en mere klimavenlig have, er at dyrke spiselige planter og hente gode råvarer direkte fra haven. Mere lokalt kan det ikke blive, og du kan også bestræbe dig på at producere mad så bæredygtigt som muligt. Der er fantastisk mange gode spiselige planter, som vi kan dyrke i danske have. Der er både frugt, bær, nødder, enårige og flerårige grønsager og krydderurter.

Endelig kan du overveje at holde høns i haven og blive selvforsynende med æg og hønsekød. Samtidig kan du blive selvforsynende med gødning til haven, og hønsene kan hjælpe med at udnytte noget af køkkenaffaldet.

Der er rig mulighed for at skabe en skøn og dejlig have og samtidig tage hensyn til klimaet!