pic

Mon ikke de fleste kan genkalde sig, hvor dejligt det er at komme ud i den grønne skov eller i en frodig, smuk park. De grønne omgivelser er balsam for sjælen og restituerer hjernen. Og efterhånden er den fornemmelse grundig underbygget af forskning, der påviser gavnlige effekter af haveterapi, naturterapi og sågar ”skovbad”, som praktiseres i stor stil i Japan. Hvis du er så heldig at råde over et stykke jord udenfor din dør, hvorfor så ikke skabe din egen helsehave! Det handler ikke om at skabe en decideret terapihave, for du kan ikke opnå den samme lindring af stress i din egen have. Blandt andet fordi du selv står for at anlægge og passe haven. Men du kan sagtens skabe en have, der gavner dig i hverdagen og forebygger stress og mental udbrændthed.

Helt tilbage fra stenalderen er vores hjerner indrettet til at kunne scanne miljøer og sortere i de mange informationer uden at bruge nævneværdig energi på det. I vores nuværende liv bliver hjernen derimod bombarderet med informationer, som den ikke er trænet i at sortere. Derfor er det belastende for hjernen at forholde sig til bymiljøer, moderne boliger og ikke mindst diverse elektroniske skærme. I naturprægede, grønne miljøer kan hjernen derimod slappe af og restituere.

”Haven er det perfekte sted at falde i staver, gå i stå, geare ned og slippe dagens skrupler og spekulationer, men også det perfekte sted at lade op. Det er her, solen skinner, regnen regner og planterne gror, og det er der ikke så meget at gøre ved, her er det moder natur der bestemmer. Det er også her, vi bliver mindet om, at der er noget, der er større end os selv, og det kan være dejligt i en verden, hvor så meget er op til os selv, at der er nogen der tager (visse) beslutninger for en. Så haven er selvfølgelig det oplagte sted at skabe rum til rekreation og afslapning.”
Citat af Dorthe Kvist fra bogen Rum i din have.

Forskning indenfor haveterapi har vist, at vi trives i grønne miljøer, der har karakter af at være:

 • Fredfyldte, hvor vi kan være uforstyrrede i rolige omgivelser, og meget gerne i fred og ro fra verden udenfor.
 • Et trygt sted, hvor man har en fornemmelse af at være beskyttet.  
 • Vildt og artsrigt, hvor der er mange manifestationer på liv. Det føles trygt at være et sted, hvor mange arter trives.
 • Et fristed, hvor man har lyst til at opholde sig. Haven må gerne indbyde til aktiviteter som leg, bål og havesysler.
pic
Tænk hvor skønt at komme hjem til en tryg, grøn verden som denne efter en hektisk dag ude i samfundet.

Sådan indretter du din egen helsehave

Der er mange knapper, du kan skrue på, når du ønsker at skabe en fredfyldt oase, hvor du kan stresse af og lade op. I det følgende kan du læse om, hvordan du indretter en skøn helsehave.

Afskærmning fra omverdenen

Det er vigtigt, at haven er afskærmet fra omverdenen, så der kan skabes gode steder, hvor du kan være i fred og ro. Hele haven eller dele af haven kan være afskærmet af en hæk eller et hegn. Måske kan en del af haven indrettes som en gårdhave, hvor der hurtigt kan skabes en fortættet, fredfyldt stemning. Hvis der er mulighed for det, kan kanten af haven tilplantes som et skovbryn med blandede buske og træer, så haven vil få karakter af skovlysning.

Mange planter og meget grønt

Lad haven blive overvejende grøn og frodig. Alle grønne planter kan bruges. Sågar mos er dejligt. Tænk bare på japanske moshaver og skyggefulde skove. Der er særlig stor effekt af træer og buske, der giver fylde i højden, og klatreplanter på hegn, haveskuer og måske på husets murer. Det er også vigtigt, at der ikke er for meget fliseareal. Måske kan du tilføje planter til en større terrasse ved at fjerne fliser og lave bede midt i arealet eller langs husmuren. I periferien af terrassen kan du fjerne enkelte sten og lade krybende planter få fodfæste og klæde belægningen på. Gangarealet kan også være trædesten eller belægning med brede furer fyldt med græs eller urter.

pic
Her er en lille terrasse blevet frodig efter, at der er anlagt bede på alle sider. Langs huset er to rækker fliser fjernet, og her trives lægesalvie, sporebaldrian og haveiris i den knastørre jord

Lys og skygge

Skab muligheder for at være i både sol og skygge. Sørg for at der er en god krog, hvor du kan lune dig i den første forårssol. Steder til morgensol og aftensol. Steder med svalende skygge i højsommeren. Meget gerne under en levende parasol af træer. Der er noget særligt ved den flimrende skygge under letløvede træer, eller når solens stråler bryder igennem et tæt kronedække og skaber søjler af lys.

pic
Egetræer er et dejligt lysåbent træ, der giver en flimrende skygge. Eg er i øvrigt den træart i Danmark, der er levested for allerflest arter.

Artsrigt og naturligt

Forsøg at indrette haven, så den tiltrækker en bred vifte af dyr og insekter. Det gælder om at have mange planter. Plant gerne i lag. I bunden kan der være lave urter og løgplanter. I mellemlaget kan der være buske og store stauder. I det øverste lag kan der være spredte træer. Bland gerne haveplanter med hjemmehørende arter. Der må gerne være vilde områder, hvor naturen selv kan være med til at skabe artsrige miljøer. Det kan være bede med vilde blomster, langt græs i dele af plænen eller et vildt hjørne, der får lov til at passe sig selv. Skab levesteder for fugle og insekter. Det kan for eksempel være redekasser, et kvashegn og en stenbunke. Vand tiltrækker meget liv. Et vandfad, fuglebad eller spejlbassin giver drikkevand til fugle og flyvende insekter. Rolls Royce-modellen er en naturligt udseende havedam, med sumpplanter og vandplanter, der er levested for et væld af insekter og padder.   

Trygge siddepladser med læ

Tænk over at indrette siddepladser, hvor der er rart at være. Det betyder meget, at der er læ. Det er også godt at have et ”ryglæn” ved siddepladsen, så det føles trygt og rart. Det kan for eksempel være buske, et hegn med klatreplanter eller en lille hæk. Det er nemmere at opnå en fortættet og hyggelig stemning på en lille terrasse frem for en stor, åben terrasse. Rundt om i haven kan du have små siddepladser. En god stol i en god, gemt krog, en hængekøje under træerne eller en bænk under et levende tag af klatreplanter.

Gode lyde

Tænk over lydtæppet i haven. Kan du skabe nogle gode lyde? Det er dejligt med fuglesang, og du kan tiltrække flere fugle ved at fodre dem. Du kan tiltrække summende bier og svirrefluer ved at dyrke blomster, der er rige på nektar. Langt græs i haven bidrager med lyden af græshopper. Du kan også have tamdyr som kaglende høns, kurrende duer eller summende honningbier.

Andre gode lyde er rislende vand eller et lille springvand, et vindspil eller lyden af blade, der hvisler i vinden fra store græsser eller bambus.

pic
Denne del af Frederiksborg Slotshave er ren lise for sjælen.

Dufte

I en frodig have vil der altid være dufte fra blomster, blade, muld, svampe, frugter osv. Plant også gerne planter med dine favoritdufte. Nogle af mine favoritter er kaprifolie, citrontimian, liljer, roser og natviol. Duftende planter er især gode ved siddepladser og stier, hvor man bedre opfanger duftene.

Naturmaterialer og afdæmpede farver

Hårde og forarbejde materialer og kradse farver bidrager ikke til at roligt og behageligt miljø. Tænk i stedet over at bruge naturens materialer og gerne i ubearbejdet form. På stier og holdepladser kan du måske bruge perle- eller ærtesten. Rumopdeling kan måske laves med en kampestensmur, et hjemmelavet flethegn eller stablet brænde.

Brug en begrænset og afdæmpet farvepalet til træværk, havemøbler, redekasser, krukker og legeredskaber. Mørke farver som mørkeblå, mørkegrøn, koksgrå og sort er diskrete. Selvom hvid er en neutral farve, kan den virke for skarp i havens grønne verden, fordi den reflekterer solens stråler.

Farverige blomster kan også give et for uroligt billede. Det kan du undgå ved at vælge planter med enkle, naturligt udsende blomster. Gerne blomster i spir, skærme og lignende blomsterstande, som minder om vilde blomster. Jo mindre og mere vilde blomster, du dyrker, des flere farver kan du mikse sammen uden at det giver uro. Store, forædlede blomster som de store roser, klematis, pæoner og rododendron i skrappe farver, kan derimod hurtigt skabe et uroligt udtryk. Her kan det være en fordel at holde sig til få farver, der ligger tæt på hinanden i farvecirklen.

En nem have

Hvis du ønsker, at din have skal bidrage til afslapning og velvære, er det vigtigt, at du ikke bliver frustreret over for meget havearbejde. Indret din have til den type havearbejde, som du godt kan lide. Og sørg ellers for at springe over, hvor gærdet er lavest!

Her er mine bedste tips til en nem have:

 • Indret haven med differentieret plejeniveauet, så det primære havearbejde er tæt på huset og arealerne bagerst i haven ikke kræver ret meget arbejde.
 • Dyrk nemme planter, der trives på stedet.  
 • Begræns arealer med klippet hæk og klippet græs
 • Begræns pasningskrævende dyrkning i krukker, drivhus og høje højbede. Vælg store krukker og tørketålende krukkeplanter som lavendel, rosmarin, hosta og prydgræs.
 • Brug langtidsholdbare eller vedligeholdelsesfri materialer.
 • Hav naturprægede områder som langt græs, buskads eller et skovhjørne.
 • Behold haveaffald på grunden. Lad det ligge, hvor det falder eller indret en kompostbunke, en kvasbunke eller et diskret sted på grunden til haveaffald.
 • Vent med at tilplante nye bede til alt flerårigt ukrudt som kvikgræs og skvalderkål er udryddet.

Snyd ikke dig selv for at finde inspiration i albummet her!