pic

Opskriften på for meget havearbejde!

Hjemme hos mig er målet at skabe en have, hvor der er passende med havearbejde. Jeg vil rigtigt gerne have mulighed for at sysle med planter, skabe bede og plukke blomster og frugter, når lysten melder sig. Og i de kolde måneder, nyder jeg at kunne være i haven uden at fryse, mens jeg graver ukrudt op, beskærer træer og buske eller slår det høje græs med le.

Men det øvrige havearbejde må gerne være på et minimum. I sommerhalvåret kan det hurtigt blive for meget med græsslåning, lugning og hækklipning. Om sommeren vil jeg helst bare leve livet i haven. Være i det grønne, nyde vejrlig og solskin, slentre rundt og holde øje med livet der udfolder sig i haven. Det langsomme skuespil af planter, der vokser og konstant skaber nye havebilleder. Og dyrelivet i haven - fugle, insekter og padder især.

Og hjemme hos os er det livet med børnene, der fylder allermest. Jeg er så glad for, at vi har fået en have, hvor vores to små børn kan udfolde sig og lege i timevis dag efter dag. I år er det især sandkasse, trampolin, sansegynge og hængekøje, der er blevet brugt. De er alle placeret tæt på hus og terrasse, hvor vi opholder os mest. Og så har de brugt meget tid på at lege med vand i diverse beholdere, plukke blomster og kigge på frøer i vores minihavedam i form af en nedgravet murerbalje.

pic
Det er altid spændende ved vandhullet! I denne del af haven med minivandhul, blomsterbed og blomstereng går vi på opdagelse efter frøer, insekter og smukke blomster igen og igen.

Men realiteterne er, at det kræver rigtigt meget arbejde at skabe en spændende have, der giver nydelse og oplevelser året rundt. I min iver, har jeg anlagt en rigeligt stor have, plantet voldsomt mange planter i alt for store bede, inden jeg havde helt styr på de aggressive ukrudtsarter. Og det er opskriften på meget havearbejde! Og da vi har valgt at holde havebudgettet på et minimum, er anlægsarbejdet bestemt heller ikke gået af sig selv.

Haveoplevelser på rejsen mod drømmehaven

Heldigvis behøver det ikke gå helt så ”galt”. Med lidt viden, omtanke og tålmodighed er det bestemt muligt at skabe en relativt nem have, som kan agere kulisse for et skønt haveliv i grønne omgivelser, som vil være et markant plus for livskvaliteten.

En af mine egne havefejl er, at jeg har villet det hele på den halve tid. Både drevet af voldsom iver og havepassion, men også drevet af, at jeg gerne ville skabe en skøn have for mine børn hurtigst muligt. Men jeg har erfaret, at haven hurtigt kan bidrage med rigtigt meget, selvom den hverken er helt eller halvt fuldendt. Der er mange haveoplevelser i selve processen. Børnene kan lege i jordbunkerne, lave mudderkager i plantehullerne og få køreture i trillebøren, når jord, sten, kompost og flis skal flyttes frem og tilbage. De er med til at fælde træer og lægge fliser. Og der er også mange naturoplevelser i en halvfærdig have, hvor dele af haven i perioder ligger urørte hen, og naturen får frit spil.

Det er rigtigt rart at få overstået det grundlæggende anlægsarbejde, så man kan færdes i haven uden at få våde sko og mudder på bukserne i en have med en vis grad af læ og privatliv. Men når man er nået dertil, gør det egentlig ikke noget, at processen med at skabe drømmehaven går lidt langsomt. Så vil haven være ny hver sæson, når nye planter skyder op eller endnu et haveprojekt er ført ud i livet. Og så kan gartneren også lidt bedre følge med og nyde processen.

Sådan skaber du en nem have

I det følgende har jeg samlet en række tips til, hvordan du kan skabe en have, der føles nem for dig.

Opdel haven

Tænk over at variere plejeniveauet ud igennem haven, sådan at de mest pasningskrævende områder er tæt på huset og områderne længst væk fra huset kræver minimal pasning. Det er særligt vigtigt at haven er smuk og oplevelsesrig tæt på hus og terrasse, da det oftest er her man opholder sig. Og så er det nemt at luge lidt eller give lidt vand, når man alligevel er i området. Derfor er det også en god idé at have urtehave, drivhus og lignende tæt på huset.  

Overvej at opdele haven i afgrænsede rum med hvert sit plejeniveau. Et haverum ved terrassen med højt plejeniveau. Et haverum, der primært består af græsplæne, med enkelte træer, bede og legeredskaber. Og måske et haverum, der helt får lov til helt at passe sig selv og springe i natur. Her kan du nøjes med at slå en sti rundt i kanten, for at holde lidt styr på sagerne. Og der kan blive behov for at begrænse enkelte træer fra tid til anden, hvis du vil undgå at haven bliver til en skov. Sådan et haverum er ultranemt, og det kan blive et helle for børn, biodiversitet og voksne, der trænger til fred og ro.

Lad lysten drive værket

Indret haven, sådan at den primære pasning består af opgaver, som du godt kan lide. Fokusér på blomsterbede, hvis du elsker blomster. Dyrk spiselige planter, hvis det er din interesse. Hvis du elsker at arbejde i træ, så lad træer, brændestabler og hjemmegjorte byggerier udgøre haven. Hvis du elsker vilde blomster, biodiversitet og le-slåning, kan du lade blomsterenge og langt græs dominere i haven. Hvis du er til kreativ udfoldelse, så indret haven med hjemmelavede skulpturer, vandkunst og vindspil. Eller hvis du elsker arkitektur, linjer og geometriske former, kan du skabe en have af formklippede buske og hække.

Krukker, drivhus, højbede og køkkenhave kræver meget og vedvarende pasning. Så hold det på et minimum, hvis pasningen ikke er din store interesse. Vælg i stedet planter, der trives i havens bede uden ekstra vand og gødning, og hav kun udvalgte krukker og køkkenurter. De nemmeste krukker er relativt store krukker med nøjsomme, flerårige planter. Fx hosta, alunrod, prydgræs eller krydderurter.

I de fleste danske haver består det primære havearbejde i at slå græs og klippe hæk. Men hvis du hader at slå græs, så begræns græsplænen og køb en robotplæneklipper. Hvis du hader at klippe hæk, så begræns længden af hæk eller betal dig fra at få den klippet. Eller investér i en god hækklipper, der gør arbejdet betydeligt nemmere!

pic
Dette billede er taget i Geografisk Have i Kolding, og dette parti kunne fint udgøre en almindelig villahave. Græsset slås med robotplæneklipper, og i områder er der langt græs fyldt med blomsterløg. Forskellige buske og træer udgør havens vægge, og giver oplevelser året rundt. En samling tætklippede takskugler giver fin kontrast til de mere vildtvoksende planter og kunne også sagtens kopieres til villahaven. Det er noget mere overkommeligt at klippe enkelte buske inde i haven, fremfor en lang hæk rundt om haven.

Det nemme hegn

I Danmark er der tradition for, at omkranse haven med en klippet hæk. Men en hæk er krævende at plante og passe, så overvej om alternativer kunne fungere hos dig.

Et traditionelt alternativ til hækken er det døde hegn. Det kan fx være et raftehegn, et hegn af rionet tilplantet med klatreplanter eller et stakit. Det er et relativt nemt hegn, der ikke kræver meget plads.

Hvis der er god plads, kan én eller flere af havens sider tilplantes med et levende hegn. I markskel rundt omkring i landskabet er det almindeligt med et læhegn bestående af 3-5 rækker træer og buske i forskellige størrelser. Den typiske planteafstand er 1,5 m. Når det levende hegn er vokset til, danner det et tæt og frodigt hegn, der giver læ og afskærmning for mennesker og føde og ly til vilde dyr.

En knap så pladskrævende løsning, er at lave et bed i skel eller nær skellet, hvor du blander forskellige buske suppleret med lidt stauder og bunddækkeplanter. Vælg nemme og kraftigvoksende planter, der danner et tilstrækkeligt tæt og højt ”busket” til at give den fornødne afskærmning og læ.

pic
I et hjørne af min have, har jeg plantet et blandet bed for at afskærme haven. Bedet består af et miks af prydbuske (rhododendron, snedriverbusk, liguster og syren) og hjemmehørende buske og træer (røn, hæg, hvidtjørn og benved). Ind mod haven har jeg plantet nogle kraftigvoksende stauder (brun daglilje, slangeurt, tusindstråle og kæmpemargerit). Bedet er nu tre år gammelt, og i de første år, mens planterne gror til, holder jeg jorden dækket med avispapir og træflis, for at begrænse ukrudtet, som der er masser af i denne del af haven. Bedet bidrager med blomster, bær og høstfarver en stor del af året.

Et utraditionelt og moderne alternativ i den naturvenlige have, er et kvashegn. Et kvashegn bygges op af grene og kvas, som holdes på plads af to rækker stolper. Grene og kvas synker efterhånden sammen, så der løbende kan lægges nye grene på toppen. Et tæt kvashegn skabt med omhu kan være meget smukt.

Skab nemme bede

Tænk over at lave relativt små bede. Det kan føles uoverskueligt at luge og passe et stort bed, og imens man går med dårlig samvittighed over ikke at tage sig sammen og komme i gang, bliver ukrudtet efterhånden så stort, at det bliver endnu mere tidskrævende at luge væk.

Helt anderledes går det, hvis du anlægger et lille bed, og helst med spændende planter. Så ligger det lige for at snuppe den smule ukrudt, der er dukket op siden sidst. Større bede kan med fordel opdeles i mindre bede ved hjælp af stier. Så opnår du samme psykologiske effekt.

Placer de fleste blomsterbede eller urtebede i forbindelse med terrasse og stier, som kan være med til at være kant i bedet. For fidusen ryger, hvis du anlægger en mængde små bede rundt om i græsplænen. Det giver en frygtelig masse græskanter, som kan være meget bøvlede at holde. Og de mange små bede i græsplænen får haven til at se rodet og uharmonisk ud.

Når det kommer til at anlægge bede, handler det om at skynde sig langsomt. Forbered jorden godt, og forkæl jorden med kompost eller lignende. Sørg for at alt flerårigt ukrudt er udryddet, og plant bedet tæt til med robuste planter, der kan trives under de givne forhold. En ordinær plante, der trives, er langt smukkere, end en fancy plante, der mistrives!

Bedets kanter er de vigtigste. Hvis de tilplantes med gode, tætte planter - gerne mange af én slags – får bedet et frodigt og roligt udtryk. Så gør det ikke så meget, hvis det roder lidt længere inde i bedet.

pic
Dette bed er et nemt, lille blomsterbed ved en solrig terrasse. Bedet er kun ca. 3 m2, og det er afgrænses af kantsten hele vejen rundt. I bedet vokser et miks af nemme blomsterplanter, der trives uden nævneværdig pasning. Det er bl.a. katteurt, storkenæb, forskellige nelliker, pragtskær, duehoved og almindelig merian.

Spring over, hvor gærdet er lavest

Der er stadig en del opgaver i haven, som bliver defineret ud fra normer og hensyn til naboer og gæster. Jeg synes det er så ærgerligt, når haveejere lader ulogiske normer og misforståede hensyn slå skår i haveglæden. Her er en liste over opgaver i haven, som du uden problemer kan springe over:

Lad græsafklip blive på plænen. Hvis du slår græsset ca. en gang om ugen med bioklipper, er græsafklippet nærmest usynligt.

  • Lad så vidt muligt visne blade fra træerne ligge. Jorden i bede og under buske har stor gavn af bladene, og med lidt held blæser de fleste blade fra græsplænen ind i de nærmeste bede. En del blade bliver også fjernet i plænen af regnorme. Et tykt lag blade kan dog med fordel rives sammen og fjernes, hvis plænen skal blive ved at være grøn.
  • Sørg for at der er hjørner og afkroge, hvor hækafklip, grene og staudetoppe kan få lov at formulde i en bunke. Eller lav et kvashegn, kompostbunke og brændestabel til formålet. Mange planterester kan også med fordel bruges som jorddække mellem planterne. På den måde, kan du helt undgå at køre haveaffald på genbrugspladsen.
  • Græsplænen skal så vidt muligt ikke gødes, da gødning giver mere vækst og mere arbejde.
  • Lad mosset være, da det ofte forsvinder af sig selv, når græsset for alvor begynder at gro.
  • Høst de bær og frugter, du har lyst til, og lad resten være med god samvittighed. Det er ikke spildt mad eller rod. Fugle og andre dyr skal nok rydde op og få glæde af lækkerierne hen over vinteren. Og efterladte grønsager formulder og beriger jorden, eller måske sætter de blomster og frø.
  • Undgå så vidt muligt at ’gøre rent’ i haven. Ofte bliver mos, lav og alger ikke værre, end at det bidrager positivt til havens stemning. Det samme gælder for fugleklatter, nedfaldsfrugt og visne blade fra havens træer. Det skal også være slemt med muldvarpeskud, myrer og hvepse, før bekæmpelse er påkrævet. I en frodig og naturpræget have vil der opstå balance i tingene, så enkelte arter sjældent bliver for dominerende.