Skab variationer og flere oplevelser i havens blomstereng
Drømmer du om en mere farverig vild have, som er smuk at se på og fuld af oplevelser? Det kan være sin sag at skabe en smuk have ud af langt græs og hjemmehørende planter. Og det er en svær kunst at skabe en artsrig blomstereng, hvor talrige vilde blomster trives imellem hinanden uden at blive overskygget af aggressive konkurrenceplanter.
I denne artikel har jeg samlet en række tips til, hvordan du kan skabe farve og variation på arealer domineret af langt græs. Det handler blandt andet om at lave særskilte bede til vilde blomster, som holdes fri for uønskede planter. På billedet nedenfor er der et eksempel. Derudover handler det om at plante vilde blomster ind i eksisterende staudebede og udplante dem i græsset. At skabe niveauforskelle og variationer i terrænet og at slå plænen i mosaik-mønster.


Blomsterbede med vilde blomster og andre insektvenlige blomster
Når man ønsker sig vilde blomster i haven, er det almindeligt at udså blomsterblandinger på større arealer for at opnå en farvestrålende blomstereng. Det lever dog sjældent op til forventningerne, da arealet efter få år bliver domineret af græsser, tidsler, brændenælder og lignende konkurrencestærke arter.
Det er langt nemmere at få de ønskede blomster til at trives, hvis de dyrkes i bede for sig som supplement til den vilde blomstereng. Dyrk nogle af de vilde blomster som om de var stauder i et staudebed. Plant dem ud fra potter eller så dem i veldefinerede rækker, og lug løbende uønskede planter væk. Ellers vil de nemlig efterhånden udkonkurrere dine blomster. På den måde får blomsterne god plads til at udleve deres potentiale, og du kan nyde blomsterfloret og de insekter, som bedet lokker til.
Hvis du skal lave et bed udelukkende til nøjsomme blomster, som i naturen trives på tørre enge og overdrev, kan du med fordel lave et bed med tør, gruset, sandet og næringsfattig jord. Jo mere næringsrig jorden er, des flere aggressive planter vil der komme. Du kan lave bedet i jordniveau eller som et hævet bed med kanter af marksten, træstammer, flethegn af kraftige grene eller lignende.


Du kan også få flere vilde blomster i haven ved at plante dem ind i eksistrende blomsterbede imellem forædlede haveplanter. Måske har du allerede hjemmehørende eller naturaliserede blomster i havens bede uden at tænke over det. Det kan fx være akeleje, judaspenge, fingerbøl, blodrød storkenæb, forglemmigej, lungeurt, kongelys, liljekonval eller kattehale.
Mange af de hjemmhørende og naturaliserede arter gør sig godt blandt traditionelle haveplanter, og det er sjovt at ekspiermentere med at tilføre så mange vilde blomster som muligt uden at gå på kompromis med æstetikken. Vær opmærksom på at de vilde blomster kan være ret effektive til at brede sig med udløbere eller selvså. Og til sammenligning med forædlede stauder, blomstrer de ofte i kortere tid og bliver kedelige at se på i løbet af sommeren. Der er dog en række vilde blosmter, som jeg synes er fuldt på højde med mange af de traditionelle haveplanter.
Gode flerårige vilde blomster til et solrigt bed er alm. merian, kattehale, moskus-katost, blodrød storkenæb, farvegåseurt, lægebaldrian, akeleje, blåhat, kællingetand, hvid okseøje, knopurt, esparsette og blæresmælde. Gode toårige eller kortlivede blomster er fingerbøl, mørk kongelys, filtbladet kongelys, kæmpe-natlys, vellugtende aftenstjerne, judaspenge, vild gulerod, cikorie og dagpragtstjerne. Og blandt de etårige er harekløver, kornvalmue og kornblomst smukke.



Sandbed til frøsåning
En måde at få introduceret flere hjemmehørende blomster i græsplænen eller en ensartet blomstereng, er ved at så vilde blomster i et sandbed. Projektet er til at overskue, hvis man nøjes med et mindre areal. Grav fx en eller flere bede af et par kvadratmeter rundt omkring på arealet. I bedet fjernes græstørv og du kan fylde op med vasket sand, grus eller lignende eller blot så i jorden som den er. Rent sand skal blandes med den eksisterende jord i bedet, da det ellers kan være svært for planterne at spire.
I det forberedte bed udsås vilde blomster. Det kan anbefales at indsamle frø fra lokale vilde planter, og ellers er det muligt at købe et væld af forskellige arter og blomsterengsblandinger. Vær opmærksom på, at ikke alle blandinger består af hjemmehørende arter. Så det kræver lidt research, hvis målet er en eng med vilde planter. Frøene kan med fordel sås om efteråret, og alternativt kan du så om foråret.




Udplantning i græs
En fiks lille genvej, til at få farve og blomstring i det lange græs, er ved at udplante direkte i græsset. Efterhånden kan vilde stauder købes på planteskoler og i nogle supermarkeder. Disse kan plantes ud i græsset, hvor græstørvene først er fjernet på et lille areal. Planterne kan dog nemt tørre ud i konkurrence med græsset, så det kan være nødvendigt at vande i den første tid.

Blomster i en græsdomineret eng
Danmark er et frodigt land domineret af næringsrig jord. Og derfor er det typisk nogle få aggressive arter af græsser og urter, som vinder i konkurrencen om pladsen ind til træerne tager over. Hvor der ikke sker forstyrrelser af den ene eller anden art, vil arealet springe i skov.
Derfor går det lidt imod naturens gang, når en haveejer bestemmer sig for, at der skal være en artsrig blomstereng. Og derfor kræver det en stor indsats at nå drømmescenariet med et stort antal vilde arter, som trives side om side. Men det er stadig værd at stræbe efter, for en artsrig blomstereng er smuk, oplevelsesrig og fuld af liv.
I den forbindelse vil jeg råde til at sænke forventningerne og ambitionsniveauet, og glæde sig over det, som lykkes og de arter, som trives i din blomstereng. Undlad at have glansbilleder som mål, og indstil dine forventninger til et mere realistisk niveau. Vi behøver ikke alle at have en blomstereng på niveau med Høvblege på Møn eller Rasmus Ejernæs’ private have!
Nedenfor er nogle eksempler fra min første blomstereng, som vi anlagde på ca. 1000 m2 i efteråret for snart 7 år siden. Arealet ligger ned til en lille å, og her groede tidligere granskov. Vi ryddede arealet, plantede frugttræer og såede spændende frøblandinger af hjemmehørende blomstrende planter. Det første år var der hvidt af hvid okseøje, og det var helt eventyrligt. Siden har forskellige smukke og kraftigvoksende græsser samt agertidsler i høj grad domineret billedet. Arealet er så stort, at jeg ikke har kunnet holde tidslerne i ave. Men der er også andre blomster, de fylder bare mindre. Og når jeg går på opdagelse i engen eller er i færd med at slå med leen, finder jeg et mylder af liv af insekter, fugle og frøer. Så det er ikke så dårligt – men til tider ligner det alt andet end glansbilledet. Men heldigvis tror jeg nu – efter 7 år – at engen for alvor bevæger sig over i et stadie, hvor flere forskellige vilde arter kan trives side om side.




Variationer i terrænet
En god måde at skabe variation i levesteder og oplevelser i blomsterengen, er ved at skabe niveauforskelle i terrænet. I bakker og volde, som hæves op over jordniveau, opstår der et andet mikroklima med mere varme og tørre forhold. På samme måde giver fordybninger variation. I grøfter og lavninger bliver det mere fugtigt og skyggefuldt. De forskellige steder bidrager med levesteder for forskellige arter. Variationer gavner biodiversiteten.
Nedenfor er der eksempler på forhøjninger i terrænet, som kan etableres i en blomstereng.




Plæne med variationer
Den måske bedste og enkleste metode, til at skabe mere variation og artsrigdom i en almindelig græsplæne, er ved at have lidt længere intervaller imellem græsslåningen og også gerne benytte mosaikslåning, hvor hele plænen ikke slås samtidig. Når plænen får lov at gro uforstyrret i 3-4 uger, har de lave urter, som allerede findes i plænen, en chance for at blomstre. Med mindre græsset har haft alt for gode vækstbetingelser, er der sikkert allerede urter som tusindfryd, ærenpris, rød tvetand, hvidkløver, brunelle, vorterod, røllike, mælkebøtte, kongepen og korsknap. Prøv at udskyde slåningen i de områder, hvor urterne ser ud til at trives eller i tørre områder af græsplænen, hvor græsset i forvejen har det svært. Med lidt held kan du hurtigt lykkes med at skabe en varieret græsplæne, hvor der fra tid til anden er blomster og summende insekter. Leg også gerne med formerne på de langhårede områder og slå måske stier på kryds og tværs. Det er oplagt at lægge forårsløg i plænen, som med tiden kan brede sig til blomstrende tæpper om foråret.
Når du slår græsset ca. hver 4.-6. uge sommeren over, kan du slå det med en almindelig plæneklipper. Kør først over det høje græs med hævet kniv, og bagefter med kniven sænket til ca. 4-5 cm. En plæneklipper med opsamler er en fordel, så du kan fjerne det afklippede græs med det samme. På den måde fjernes næring fra plænen, og du slipper for at se på et lag vissent afklip. Læg græsafklippet i en bunke et diskret sted i haven eller brug det som jorddække i et bed, hvis der ikke er for mange ukrudtsfrø i det.
Hvis du ønsker at øge mængden af blomstrende urter i plænen på sigt, er det afgørende at fjerne næringsstoffer fra arealet ved at fjerne afklip og undlade at tilføre gødning.

