pic

Det er skønt med en frodig og grøn have, der bugner af blomster, bær og frugter. Ingen have uden planter, og helst rigtig mange af dem. I en frodig have er der planter både højt og lavt og op og ned ad vægge. I en sådan have er det rart at være for mennesker og dyr. Men det kan hurtigt blive dyrt at fylde en have med planter fra planteskoler og havecentre. Heldigvis er der rig mulighed for at spare penge på planter.

Jeg elsker at fylde min have med alskens planter – og helst uden at skulle have penge op af lommen! Mange af de planter, jeg sætter mest pris på, er planter jeg er kommet gratis eller meget billigt til. Jeg har ikke haft forventninger til dem, men ofte kommer de med overraskelser, jeg slet ikke havde forestillet mig.

Her får du mine bedste tips og tricks til at sparre penge på planter og få frodighed for en slik.

Selvsåede planter

Der er en række gode og smukke haveplanter, som er gode til at dukke op af sig selv. Når man roder lidt i jorden i en ældre have, kommer gamle frø op i lyset og spirer. Eller de kommer flyvende fra naboens have. Flere af mine egne favoritter er flinke til at dukke op og sprede sig, hvis de får lidt plads til det. Det er akeleje, forglemmigej, fingerbøl, judaspenge, kongelys og hvid okseøje. Haveklinte og dagpragtstjerne må også rigtig gerne brede sig, hvor de kan finde plads. For at få glæde af de selvsåede blomster, gælder det om at lade selvsåede planter stå. Vent med at luge planter væk, til du kan se om det er ukrudt eller om du har vundet i lotteriet.  

Nogle træer og buske er også gode selvsåere, og de dukker op i hjørner og kroge i ældre haver, i krat og småskove og under hækken. Jeg er ved at omdanne et stykke gammel mark til skovhave, og her har jeg plantet mange selvsåede træer og buske. Jeg har især plantet almindelig røn, hvidtjørn, benved og hyld, der er rigtigt gode småtræer til haven. Og så har jeg brugt fuglekirsebær og eg som overstandere. Jeg har også plantet et læhegn i kanten af haven, som gerne må blive tæt med tiden. Her er der blandt andet blevet plads til selvsåede hæg, birk og liguster. De fleste af de nævnte er fantastisk nemme at have med at gøre, og de er vokset mig over hovedet på to år.

Deling af stauder, buske og løgplanter

Deling af bunddækkende stauder er et must for alle, der ønsker en frodig have og samtidig gerne vil sparre penge på planter. Ved at dække jorden med planter og undgå bar jord i bedene, får haven et frodigt udtryk. Samtidig forhindrer du ukrudt i at spire, og det gavner alle de jordboende organismer.

Du kan begynde med nogle få gode planter, som du enten selv køber eller er heldig at få fra venner eller familie. Efter et år eller to kan du dele dem til flere planter. Nogle af mine favoritter er løvefod, storrodet storkenæb, vinca, vedbend, hosta, kertepileurt, citrontimian og skovjordbær. Jeg fik også nogle klumper spansk storkenæb fra en gammel have, der skulle nedlægges. Jeg ville nok aldrig selv have købt dem, for jeg er ikke så vild med farven, og de blomstrer så længe, at det næsten er for meget. Men de har hurtigt dannet en tæt bræmme langs køkkenhaven, hvor frøukrudtet nu ikke har en chance. Og bierne kan ovenikøbet rigtigt godt lide den. Så nu synes jeg faktisk det er en ret skøn plante!

Der er også rigtigt mange andre gode haveplanter, der nemt kan deles. Blomstrende stauder er et godt sted at starte. De er ofte smukkest, når de plantes i store grupper eller gentages som flere små grupper igennem et bed. Så der er mange penge at sparre i blomsterhaven, når nogle få gode stauder deles til mange. Gode stauder til deling er blandt andet dagliljer, storkenæb, katteurt, stjerneskærm, knopurt, høstanemone, iris, lammeøre, asters, primula, alunrod, hestemynte og kvæsurt. I mange staude-opslagsværker er det angivet, om de enkelte stauder egner sig til deling, eller om de kan opformeres fra frø eller stiklinger.

I forårshaven er det nærmest et must med masser af blomstrende løgplanter, der pibler frem når der kommer forår i luften. Og oftest er det smukkest med store grupper af få arter, fremfor et sammensurium af mange forskellige slags. Derfor er deling helt oplagt, for at danne store grupper. Gode eksempler på løg og knolde til deling er vintergækker, påskeliljer, perlehyacinter, skilla, liljekonvaller, anemoner, erantis og krokus.

Der er også nogle gode spiselige planter, der kan deles, som jeg har været heldig at få gratis fra venner og familie. Det er rodskud fra efterårshindbær, rabarber, der er blevet delt og aflæggere af jordbær.

Jeg har også fået prydbuske ved at grave rodskud op fra gamle planter. Det er snedriverbusk, japansk kvæde, træhortensia, syren, rosa mundi, mandarinrose og perikon.

Så selv planter

En oplagt måde at få mange billige planter på, er ved at så dem selv. Det er almindeligt at så grønsager og urter direkte i køkkenhaven, men du kan også sagtens så sommerblomster, toårige blomster og stauder. Nogle blomster kan sås direkte i jorden. Det lykkes bedst, hvis de sås på en lige række, så du kan kende blomster fra ukrudt. Andre frø skal forspires, hvilket vil sige at de skal sås i potter indendørs i det tidlige forår. Nogle stauder skal sås om efteråret og placeres udenfor, da spirehvilen brydes af vintervejr.

Frø kan for eksempel købes i netbutikker, hvor man virkelig kan svælge sig i tusindvis af arter og sorter. I netbutikkerne kan du også læse, hvordan de enkelte frø skal sås for at lykkes. Et godt tip er at begynde med dem, der er angivet som nemme at så.

Du kan også samle frø langs vejen eller hos bekendte. Frøene samles når de er brune og modne, og de skal opbevares tørt og gerne mørkt indtil det er tid til at så. På den måde har jeg ganske gratis fået planter som purpursolhat, natlys, stokrose, lægesalvie, sporebaldrian, guldklematis, tusindstråle, bredbladet og smalbladet klokke, jakobsstige, flerårig ærteblomst, purløg, sommerfuglebusk og vild merian i min have.

Du kan spare penge på sommerblomster ved at gemme frø fra egne planter til næste år. Det gør jeg blandt andet med stolt kavaler, morgenfruer, tagetes og opiumsvalmuer. Du kan også gemme frø fra mange grønsager. Jeg høster frø fra hestebønner og gemmer dem, for de er dyre i indkøb.

Vilde planter er oplagte at lave fra frø samlet i vejkanten eller andre steder i naturen. Gode eksempler er blæresmælde, vild gulerod, blåhat, kornblomst, kornvalmue og hvid okseøje. Du kan også købe blomsterblandinger til blomstereng og så dem ud som man sår græsplæne. Her er der virkelig mulighed for at få tusindvis af planter til få kroner eller øre pr. styk. Efterhånden er der rigtigt mange blomsterblandinger i handlen, men et rigtigt godt udvalg finder du hos Jyllands frøhandel.

Stiklingeformering

Mange af havens buske og stauder er nemme at stiklingeformere. Stiklingeformering er at få en kvist til at slå rod og blive til en ny plante. Nogle af de nemmeste er pil, pelargonier og skt. hansurt. Hvis en kvist sættes i en vase, kan du efter nogle dage eller uger se begyndende roddannelse. Den typiske metode er at sætte stiklinger i en potte med jord med en plasticpose over, som holder på fugtigheden. Du kan finde præcise anvisninger på nettet eller i bøger om planteformering.

I februar er det godt at stiklingeformere buske som solbær, ribs, kornel, forsytia, spiræa, pibeved, dronningebusk og perikon. Jeg er for eksempel glad for mine stiklingeformerede broget kornel og rød bladet blærespiræa.  

I forsommeren kan du stiklingeformere planter med såkaldte halvmodne stiklinger af for eksempel lavendel, buksbom, klematis, vedbend og roser.

Indkøb af billige planter

Træer og buske, som bruges i læhegn og skove, kan købes som billige barrodsplanter. Mange af disse er rigtigt gode i haven som enkeltstående træer eller plantet sammen med andre planter i bede. Gode eksempler er bærmispel, benved, kvalkved, sargentæble, surbær, almindelig røn, hvidtjørn, syren, hassel og skovfyr. De kan for eksempel købes hos planteskoler.dk, hvor du også kan købe billige pottede prydtræer, buske og frugttræer.

Roser er også gode at købe som barrodsplanter. Det er den billigste måde at købe roser, og de etablerer sig godt som barrodsplanter. Barrodsroser kan købes i mange netbutikker, for eksempel hos Rosenposten.

På plantemarkeder er det muligt at finde billige og ofte spændende planter, når private haveejere sælger ud af deres overskudsproduktion.

Og så kan der selvfølgelig være penge at spare ved at købe planter på tilbud. Ofte er der billige planter til salg sidst på efteråret, når sæsonen er ved at være slut.

pic
Det første bed jeg lavede i min nye have, er et godt eksempel på et bed fyldt med billige planter. Den stribede rose, Rosa Mundi, har jeg fået som et rodskud fra en kollega. De øvrige roser var rester fra en planteskole til 25 kr. stykket. Bunden er dækket af hedebjergmynte, pudenelliker og sporebaldrian, der alle er lavet fra frø.

Specialplanteskoler

Endelig vil jeg opfordre til at købe planter på specialplanteskoler. Her kan du få nogle spændende sorter og ofte billigere end hos det gængse havecenter. Vejledningen er i top og så er det en oplevelse i sig selv at besøge disse steder.

Nogle af de steder, jeg har været eller drømmer om at besøge er:

Lønbæk planteskole ved Holstebro, der sælger specielle træer og buske.
Rhododendron-Haven ved Tørring, der er en planteskole med speciale i rhododendron.
Westergaards planteskole ved Kerteminde, der har speciale i nødde- og frugtbuske.
Overdam planteskole i Hørsholm, der har speciale i prydgræsser.
Rosenmageren ved Jelling, der er rosenforædler med plantesalg.

pic
Såning af frø direkte i jorden er den enkleste måde at få mange, nye planter.