pic

Vidste du, at nogle af de bedste spiselige planter med antiinflammatoriske egenskaber kan dyrkes i haven? Tænk at være selvforsynende med antiinflammatorisk superfood. Sikke en rigdom!

Antiinflammatorisk superfood

Martin Kreutzer er en stor kapacitet indenfor antiinflammatorisk kost. Han har skrevet en række bøger, blandt andet bogen Velsmurt, hvor han beskriver sine yndlingsråvarer. Mange af dem kan dyrkes i danske haver. Her kan du læse om de bedste antiinflammatoriske planter og hvordan de kan indpasses i haven.

Bær, særligt blåbær, solbær, brombær og hindbær. Amerikansk blåbær, solbær og hindbær er gode bærbuske, som typisk dyrkes i et bed for sig. Amerikansk blåbær og solbær kan også fint mikses ind i andre af havens bede eller bruges i en lysåben skovhave. Særligt amerikansk blåbær er god i prydhaven, for det er en fin lille busk, der får brændende røde efterårsfarver. Husk at dyrke mindst to sorter, da det giver flest bær. Hindbær breder sig med rodskud, så den er bedst at dyrke for sig selv, hvor fliser eller plæneklipperen kan holde styr på den. Brombær kan også dyrkes i haven, men den gror voldsomt og kræver meget beskæring. Jeg synes også at mange af havesorterne ikke har særligt velsmagende bær, så jeg nøjes med at spise brombær fra vilde planter, som vi heldigvis har en del af langs engen.

Frugt, særligt kirsebær og blommer. Blommetræer kan udvikle sig til smukke træer i haven, og de giver ofte et stort udbytte. Flere af sorterne kræver krydsbestøvning med andre sorter, så det er en fordel at plante flere forskellige sorter. Kirsebær er et stort, smukt træ med gode høstfarver. Den trives bedst på leret, kalkholdig jord. Surkirsebær, der blandt andet bruges til kirsebærsovs, kan også trives på lettere jorde. Både blommer og kirsebær blomstrer overdådigt i foråret og gode biplanter.

Nødder af alle slags. I danske haver er det oplagt at dyrke hasselnødder og valnødder. Hjemmedyrkede nødder er ikke så udbredt, men udvikling af moderne sorter har gjort dyrkning af nødder mere attraktivt. Moderne sorter af hasselnødder giver større nødder, der også smager bedre. Og der findes nye sorter af valnøddetræer, der bærer frugt efter få år og danner mindre træer til forskel fra gamle sorter. Da nødder er super sunde og dyre i indkøb, kunne det måske være interessant at dyrke dem igen. Både hasselnødder og valnødder er smukke planter, der nemt kan indpasses i haven.

Kål i alle afskygninger. Jeg kan ikke komme i tanke om kål, der ikke kan dyrkes i danske haver. Kål er ikke det nemmeste at dyrke i køkkenhaven. Hvis du vil være sikker på succes, skal bedet dækkes med net, for at holde glubske sommerfuglelarver væk. Og kålen skal gødes og vandes. En nem kål at starte med er grønkål. Små udplantningsplanter plantes i foråret, og grønkålen passes med en moderat mængde gødning og vand. Sommerfuglelarverne spiser løs af kålen om sommeren, og det kan du vælge at lade dem gøre. Sidst på sommeren er larverne mætte, og så skyder der nye lækre blade frem på kålen. Du kan plukke af kålen frem til frosten, så det er nemt at hente lidt ind til salaten. Om foråret kan du med fordel lade nogle planter stå. Nye, mere bløde blade skyder frem, som fint kan spises i det tidlige forår. Jeg har også spist af blomsterknopperne, der ligner små broccoli. Hen på sommeren blomstrer grønkålen med skyer af lysegule blomster, som tiltrækker masser af bestøvende insekter. I år har jeg forsøgt mig med purple sprouting broccoli, som gerne skulle give lækre kålskud, når frosten letter.

Urter, især mynte og rosmarin. Både mynte og rosmarin er gode at dyrke i krukker. Mynten breder sig slemt i haven, men i en krukker har man styr på den. Rosmarin er frostfølsom, men i en krukke et beskyttet sted ved en lun husmur klarer den sig godt. Der findes mange andre gode krydderurter, du kan dyrke i havens blomsterbede eller i køkkenhaven.

pic
I den smukke urtehave ved Spøttrup Borg kan man virkelig blive inspireret til at dyrke flere spiselige urter i haven.

Superfood i naturhaven

Du kan også høste sunde bær og urter blandt havens mere vilde vækster.

Havtorn er efterhånden en klassiker i det sunde køkken. Det er en hjemmehørende og smuk gråløvet busk med vitaminrige orange bær. Busken breder sig meget, så tænk over hvor du planter den.

Aronia er også blevet kendt som et super sundt bær. I haven er busken mere kendt under det danske navn storfrugtet surbær. Surbær er ikke hjemmehørende i Danmark, men det er alligevel en værdifuld busk i naturhaven. I maj blomstrer den med fine, hvide blomster i små skærme. Blomsterne er meget rige på nektar og pollen og derfor elsket af bier. De sorte bær giver mad til fuglene. Og så danner planten en fin busk med blanke, mørke blade og helt fantastiske høstfarver i efteråret.  

Gojibær er virkelig kendt for at være antiinflammatorisk superfood. Og tænk sig, bærret findes forvildet i Danmark! På dansk hedder planten almindelig bukketorn. Den stammer fra asien, men den har spredt sig i kystnære områder i Danmark. Bukketorn kan dyrkes i haven, men ligesom havtorn kræver den nok lidt styring. Bærrene kan tørres i ovnen, og så har du hjemmelavede, eksklusive gojibær.

Hyben er også kendt for at være meget sunde bær med antiinflammatoriske egenskaber. Hybenprodukter fra helsekostbutikken er lavet af hyben fra hunderose. I køkkenet er det mere oplagt at bruge de store hyben fra rynket rose, som også er meget sunde. Rynket rose er invasiv og findes rigtigt mange steder rundt omkring i naturen. I haven kan du dyrke forædlede sorter af rynket rose (Rosa rugosa), der ikke breder sig af betydning. Der findes nogle meget smukke rosensorter, som er lette at dyrke og blomstrer længe. Der er dog forskel på, hvor mange hyben de giver.

Andre sunde bær og frugter blandt de hjemmehørende arter er dværgbuskene blåbær, tyttebær og tranebær, der trives på surbund. De kan for eksempel bruges som bunddække under de storfrugtede amerikanske blåbær. Mirabelle og krægeblomme er vilde udgaver af blommetræer, der passer godt ind i naturhaven. Det samme gælder for hyld, hvis bær også regnes for superfood. Bærrene skal koges, inden de spises. Hyld kan udvikle sig til et smukt lille prydtræ i haven. 

Af de vilde, spiselige urter er min favorit vild merian. Den kan dyrkes i et solrigt blomsterbed eller i en blandet blomstereng. Bladene kan spises og smager som en mild udgave af oregano. Og endnu bedre, så er det en fantastisk nektarplante med et tårnhøjt nektarindhold og sommerfuglene flokkes om den. Andre vilde, spiselige planter er løgkarse, ramsløg og sødskærm, som også er rigtigt gode i naturhaven. Brændenælde er faktisk også værdifuld trods sit rygte. Den er en af de vigtigste værtsplanter for sommerfugle og så er brændenælde både antiinflammatorisk og fuld af vitaminer. Bladene kan bruges i urtete, og frøene kan høstet og drysses på morgenmaden eller bruges i brød.

pic
Frø fra brændenælde har antiinflammatoriske egenskaber (Foto: Veronika Hansen).

Tarme med charme

Når vi nu er i det supersunde hjørne af haven, synes jeg også det er værd at nævne de bedste præbiotiske grønsager. Det er grønsager med svært fordøjelige fibre, der er særligt gode til at fremme gode bakterier i tarmen. Guilia Enders har lavet en oversigt over dem i bogen Tarme med charme. I danske haver kan vi dyrke de fleste, nemlig jordskokker, asparges, løg, porre, pastinak, artiskok, hvidløg, julesalat og skorzonerrod.

pic
Min egen køkkenhave med blandt andet jordbær, kartofler, asparges, løg og gulerødder.