pic

Vidste du, at nogle af de bedste blomsterplanter til urtete også er nogle af de bedste nektarplanter til bier og andre bestøvende insekter? På en solrig plet kan du lave et blomsterbed, der hele sommeren giver værdifuld nektar til insekterne, samtidig med at du kan plukke blade og blomster til frisk urtete. Bedet vil også være en fryd for øjet. I højsommeren harmonerer blomsterne smukt, og om vinteren er der både stedsegrønne blade og smukke frøstande – år efter år.

Planter til ”urtete og bifest” bed:

Lavendel (Lavendula augustifolia) Lavendel er en gammel kending, der dufter fantastisk. Blomsterne er gode i te, hvor de bidrager med en beroligende effekt, og den er en rigtig god nektarplante. Lavendel er en halvbusk, der står grågrøn hele vinteren. Lavendel har godt af at blive klippet hvert år, for at undgå lange, bare stængler. De kan klippes i april eller i sensommeren, men sørg for at efterlade grønne plantedele. Lavendel kan formeres ved stiklinger, og nogle gange selvsår den sig lidt. Men jeg har nu købt mine planter, for om foråret kan man købe billige lavendler alle steder. Lavendel er smuk i kanten af bedet.

Lægesalvie (Salvia officinalis) Lægesalvie er en rigtig smuk og nem krydderurt. Dens voksemåde minder meget om lavendel, og ligesom lavendel står den med grågrønne blade om vinteren. Men både blade og blomster er større end hos lavendel. Lægesalvie er også en rigtig god nektarplante. Lægesalvie kan klare at vokse i knastør sandjord. Lægesalvie er let at lave fra frø, og den kan også stiklingeformeres. Ligesom lavendel plantes den i kanten af bedet.

Anisisop (Agastache foeniculum) – også kaldt indianermynte. Anisisop er en opret staude, der ikke fylder meget ved jorden. Dens blade er formet som brændenældeblade, og de små blålilla blomster sidder tæt i aksformede blomsterstande. De aksformede frøstande er smukke i vinterhaven. Blomsterne er rige på nektar, og udover at tiltrække bier, er anisisop rigtig god til sommerfugle med korte snabler som blåfugle og ildfugle. Blade og blomster er rigtig gode i urtete, hvor de bidrager med smag af lakrids. Almindelig anisisop laves nemt fra frø. Planten kan være kortlivet, men den er god til at selvså. Der findes også nogle smukke forædlede sorter. Sorten Blue Fortune er længerelevende end den almindelige anisisop, og den sår sig ikke. En anden populær sort er Black Adder. Plant anisisop i midten af bedet.

Hestemynte (Monarda) Hestemynte er en af de allerbedste urter til te. Det er hestemynte, der giver smag til Earl Grey te. Derudover har hestemynte meget smukke og nektarrige blomster i lilla, lyserøde eller røde farver afhængig af sort. Stauden har stive stængler og frøstandene er kuglerunde og står smukke om vinteren. Dobbelt hestemynte, Monarda didyma, er populær i staudebedet, og der findes mange sorter. Der er også en smuk, høj vild form for hestemynte, Monarda fistulosa, som er lyslilla og elegant at se på. Begge typer hestemynte er gode i te og begge kan formeres fra frø og er gode at dele. Det gavner faktisk blomstringen at dele planten med få års mellemrum. Hestemynte placeres midt i bedet, men den kan også være fin i kanten.  

Hedebjergmynte (Calamintha nepeta) Hedebjergmynte har aromatiske blade, der smager af mynte. Den blomstrer længe i højsommeren med skyer af små lavendelfarvede blomster, som er populære hos bierne. Den er god til at udfylde pladsen mellem mere bastante planter. Den selvsår sig desværre en hel del, og kan være lidt besværlig at luge væk i grus og mellem fliser. Hedebjergmynte kan formeres fra frø.

Alle planterne er meget nøjsomme. Kun hestemynte vil tørste i tørkeperioder. Bedet skal helst være i fuld sol, og jorden må gerne være sandet. Planterne kan ikke tåle at stå vådt om vinteren, så på tung jord kan bedet laves som højbed. Bedet er oplagt at placere ved en solrig terrasse og tæt på køkkendøren.

Der findes også andre gode planter til urtete, der kan plantes ind i bedet. Det er for eksempel timian, rosmarin, citronmelisse og fennikel (frøene fra fennikel er gode i te).

Nogle af de bedste planter til urtete er mynte (fra slægten Mentha), men da de breder sig voldsomt kan de med fordel dyrkes i krukker. Blade fra solbær er også rigtigt gode i urtete, og det samme gælder friske skud af brændenælde. Der findes også gode enårige sommerblomster til urtete. Det er for eksempel citronhestemynte, kamille og ægte anis.  

Hvis du vil læse mere om planter til urtete, kan jeg anbefale artikler fra Økologiens have og havenyt.dk.

pic
Lægesalvie blomstrer i juni. Det er en delvist stedsegrøn halvbusk ligesom lavendel.
pic
Forrest ses hestemynte som endnu ikke er i blomst. Bladene har bergamotte-smag.
pic
Anissiop blomstrer i august med nektarrige blomster. Bladene er er gode i te, og de smager kraftigt af anis.
pic
Anissiop blomstrer i august med nektarrige blomster. Bladene er er gode i te, og de smager kraftigt af anis.